top of page

Подари нещо вкусно!

След последните няколко географски поста решихме да ви представим нещо малко по-различно този път, понеже след това отново ни очаква географска вълна.

Ето го и нашия проект – подари нещо сладко на съсед! Идеята е на Боряна, а ние с радост я изпълнихме. Докато я обсъждахме, обменихме готварски опит и се насърчихме една друга. Надяваме се вие също да харесате произведенията ни, които ще видите по-долу.

 

Теодора

На Рождество направих два пъти джинджифилови сладки по тази рецепта, които ми се получиха доста добре, затова реших отново да я използвам. Направата им е лесна, доста повече време отнема приготвянето на глазурата, която направих от 1 белтък, 250 гр. пудра захар, 1 щипка сол и малко лимонов сок. За да я оцветя в розово добавих сок от червено цвекло, а кафявата глазура е от разтопен шоколад с масло. Няколко часа си играх, докато ги декорирам, но мисля, че си заслужаваше. След като ги завърших, трябваше да ги оставя да починат един ден, за да може глазурата да изсъхне и самите сладки да омекнат малко.

Задачата си завърших като ги подредих и ги подарих на съседите си - мило семейство, което живее над нас от няколко години. Доколкото чинийката ни беше върната скоро, мисля че сладките ми са били оценени добре.

 

Емануила

Като част от проекта, Еми приготви този вкусен кекс. Ето и рецептата, която тя използва:

Продукти:

  1. 6 яйца

  2. 11-12 с. л. брашно

  3. 6 с. л. олио

  4. 6 с. л. вода

  5. 1 чаша захар

  6. 1 пакетче бакпулвер

  7. Ванилия на прах

Приготвяне:

С миксер разбиваме яйцата и захарта, докато не се получи гъст крем. След това добавяме водата, олиото и ванилията и разбъркваме с миксера на най-ниска степен. След като сме смесили всичко добре, постепенно започваме да изсипваме предварително пресятото брашно, в което сме добавили бакпулвера. Задължително, бъркаме с дървена лъжица само в една посока! Когато брашното е разбъркано добре е време да включим фурната на 180 градуса по Целзий, горно и долно печене. Докато фурната загрява, намазваме формата за кекса хубаво с масло и я поръсваме с малко брашно.

Дойде време и за последната стъпка - изсипваме сместа във формата и я слагаме да се пече. Кексът се пече за 35-40 минути. Добър апетит!

 

Виктория

Този сладкиш винаги ми е бил любим, защото има много какао и много шоколад и си отива с кафе. Хората, които ме познават добре, знаят, че където има шоколад и кафе, там съм и аз.

Приготвянето му е изключително лесно и не отнема много време.

Ще се нуждаете от

200 грама майонеза, 1 чаена чаша вода, 2 чаени чаши брашно, 1 чаена чаша захар, 5 супени лъжици какао, 10 г бакпулвер, 200 грама шоколад и 100 грама масло.

1. Взимате една голяма купа, слагате вътре брашното, захарта, какаото и бакпулвера и ги разбърквате с лъжица.

2. Прибавяте майонезата и водата и разбърквате отново, докато се получи хомогенна смес.

3. Намазвате средна по големина тавичка с олио, поръсвате я с брашно, изсипвате вътре готовото тесто, и я слагате във фурна да се пече за половин час на 180 градуса.

4. След като сладкишът се изпече, го оставяте да се охлади. Междувременно разтапяте шоколада и маслото на водна баня и след това намазвате готовата смес върху охладения сладкиш. Можете да го украсите отгоре с кокосови стърготини, ядки или портокали.

Понеже съм заплесната по природа и витая в облаците, забравих да го снимам в завършен вид и се сетих, че нямам снимка, чак когато сладкишът беше раздаден и изяден. Хората, които почерпих, бяха семейство, което живее срещу нас и помня от съвсем малко дете.

Наложи се да го направя отново и всъщност това, което виждате на снимката горе, е вторият сладкиш, който занесох на едно семейство, на което ходих на гости на следващия ден. За мен беше удоволствие да изпълня този проект и се надявам, че ако някой ден решите да опитате тази рецепта, ще се убедите, че никога досега не сте яли нещо толкова вкусно.


Абонирайте се!

Запишете се и ще получавате всеки наш пост в пощата си.

Име

Email

bottom of page