top of page

Норвегия

Невероятна природа с гъсти гори, кристални езера, знаменити фиорди, приказен дизайн и архитектура - това представлява страната, която искам да посетя - Норвегия.

Кралство Норвегия е разположено на западната и северната част на Скандинавския полуостров в Северна Европа. На североизток граничи с Финландия и Русия, а на изток с Швеция.

Изключително развита страна и една от най- богатите в света. На шесто място по големина в Европа. Известна с планините, езерата, фиордите си, както и с богатата си история.

Населението на страната е 5,213,985 души (от 2016 г.), като повечето жители обитават южната част на Норвегия и околностите на столицата Осло.

Климатът е умерен океански, топъл на юг и студен на север. Средните температури в Осло са -4° C през януари, 16° C през юли.

Официалната религия на Норвегия е християнство (94% лутерани).

Тъй като историята на Норвегия ми се стори твърде обширна и сложна, реших вместо това да споделя няколко интересни факти за тази страна. Ето някои от тях:

1. Името "Норвегия" произлиза от северно-германския език, което значи "пътят на север".

2. Най-дълбокият подводен тунел в света, се намира в Норвегия, дълбочината му е (287м.)

3. Освен това там се намира и най-дългият пътнически тунел Лаердал, с дължина 24,5 км.

4. Най-високият връх в Норвегия е Голдхьопиген (2469м.)

5. Най-известните норвежки представители на изкуството са композиторът Едвард Григ, художникът Едвард Мунк, и писателят Хенрик Ибсен.

6. В Норвегия е изобретена резачката за сирене, освен това там се произвежда "fløtemysost" - сирене със специфичен и интересен вкус. Това е любимото сирене на нашето семейство и винаги се радваме, когато гости от Норвегия ни подарят. :)

7. Броят на норвежците, живеещи в САЩ, е равен на населението на Норвегия.

8. Норвежците основават Дъблин и Корк (двата най-големи ирландски града) през VII в. по време на Викинговата епоха.

9. Норвегия е известна като родното място на ските, за това норвежките скиори са едни от най-добрите в света. А ето една шега за Норвегия: Тяхната зима е дълга девет месеца, а другите три месеца са подходящи за каране на ски.

10. Думата "ски" от норвежки език значи "парче дърво".


Абонирайте се!

Запишете се и ще получавате всеки наш пост в пощата си.

Име

Email

bottom of page