top of page

Клод Дебюси - през нашите очи

Боряна сподели с нас един от своите любими композитори –

Клод Дебюси. През изминалите две седмици слушахме негови произведения и се запознахме по-добре с творчеството му. Няколко от нас събраха впечатленията си тук, в този пост. Освен че писа за него, Вики сподели с нас едно от изпълненията си на неговата Арабеска но.1.

 

Боряна

светлина”, “Мечтание”. Самите названия на произведенията на французина Ашил-Клод Дебюси подсказват, че неговата музика ще имитира светлина, ще излъчва аромати, ще описва персонажи и предмети и ще рисува картини. Изящната мелодия, хармонията, както и нюансите на тембъра, въвличат слушателя и ангажират въображението му. Аз харесвам този композитор и свързвам творчеството му с това на холандския художник Винсент Ван Гог. Въпреки че изкуствата им са различни, те чудесно си подхождат. Живели и творили през 19 век, и двамата са импресионисти, търсещи да въздействат на чувствата. “Звездна нощ” на Ван Гог оживява пред мен под звуците на “Лунна светлина” на Дебюси. Два незабравими, прекрасно допълващи се шедьоври на изкуството.

 

Теодора

Винаги съм харесвала класическата музика, но Дебюси никога не ми е бил любим и никое от неговите произведения не ме е грабвало много, поне не и до скоро. Благодарение на Боби, обаче, изслушах много негови композиции - Clair de Lune, Prélude à l'après-midi d'un faune, единствената му опера – Pelléas et Mélisande. Слушах и по-неизвестни като Danse bohémienne, Golliwogg's Cakewalk и други. Не успях да се влюбя в него, но определено започнах да харесвам и да ценя произведенията му много повече.

Дебюси е изявен представител на музикалния импресионизъм – течение повлияно от едноименния стил в изобразителното изкуство в края на 19 век. Той цели да пресъздаде емоциите породени от даден обект, вместо да опише обекта. За да постигнат този ефект, импресионистите си служат с различни техники на звука, които често не са доловими за нетренираното ухо. Това, което масовия човек забелява в техните творби, е лекота и много емоция, която е придадена по ефирен начин. Италианският критик Гуидо Гати споделя в една своя статия, че има композитори, чиито произведения не могат да бъдат изпълнени добре, преди изпълнителят да ги е осмислил и да е готов да предаде душата им на публиката. Дебюси определено е един от тях.

 

Виктория

Предполагам, че немалка част от вас са срещали или чували името Клод Дебюси. Ще си призная, че не съм запозната много добре с всичко, което е творил през живота си, но благодарение на този проект успях да науча малко повече за него и за нещата, които е творил. "Бергамска сюита", прелюда за оркестър „Следобедът на един фавн“ и двете му Арабески за пиано са едни от най-популярните му творби, но освен тях той ни е оставил една изключително богата палитра от най-различни произведения във всякакви ритми и за всякакви инструменти.

Макар че има произведения на други композитори, които обичам да слушам и свиря много повече от тези на Дебюси, бих казала че във всеки един от музикалните си шедьоври, той е успял да нарисува душата си и да излее сърцето си. Предал е късче от необятното си въображение във всяка една негова нотичка и може би това е нещото, което харесвам най-много в него. Той отхвърля установените музикални норми, отклонява се от утъпканата пътека и изгражда свой собствен и ярък музикален език.

Абонирайте се!

Запишете се и ще получавате всеки наш пост в пощата си.

Име

Email

bottom of page