top of page

Фредерик Шопен - през нашите очи


​В предната си публикация от тази рубрика обсъдихме Клод Дебюси. Сега Вики сподели с нас един от своите любими композитори – Фредерик Шопен. Отново изслушахме много негови произведения и четохме за живота му, след което събрахме впечатленията си тук.

 

Виктория

Шопен винаги е бил един от любимите ми композитори, да не кажа и най-любимият. Като по-малка мечтаех да свиря негови произведения и си представях как излизам на блестящата сцена с красива, дълга рокля, сядам на стола до изящния, черен роял и засвирвам "Фантази Импромптю". Макар че не бях с дълга и красива рокля, и не свирих на изящен и черен роял, един ден сбъднах мечтата си и бях изключително щастлива.

Трудно ми е да затворя Шопен и цялото му необятно творчество едва в няколко абзаца. Роден в Полша в началото на деветнадесети век, той е смятан за един от най-великите представители на романтизма. Живял е само тридесет и девет години и въпреки това ни е оставил множество валсове, етюди, мазурки, балади, ноктюрни, полонези и още много други творби. Чудила съм се колко още шедьоври щеше да напише, ако беше доживял до преклонна възраст. От произведенията му научавам, че е бил изключително крехка, нежна, ефирна и меланхолична личност. Повечето от тях навяват едва доловима тъга и носталгия. Изглежда, че пианото е бил любимият му инструмент, понеже почти всичките му композиции са написани за него.

Обичам да свиря произведенията му и е невъзможно да определя кое от тях ми е любимо, но бих казала, че в момента мечтая да свиря "Полонез в ла-бемол мажор от опус 53".

Ако желаете, можете да чуете "Минутен Валс", пречупен през моята призма.

 

Джесика

Фредерик Франсоа Шопен е полски композитор и пианист.

Неговият музикален талант е бил известен още от ранна детска възраст. Това е очевидно в първата му композиция "Полонез в сол минор", която е написал на 6 години.

Като красиви бисерчета, произведенията на Шопен имат своя собствена красота и разказват различна история. Аз разбирам творбите му като тъжна романтика и все още ми е трудно да ги почувствам и пресъздам в изпълнение. Винаги съм предпочитала композитори, които изразяват позитивни чувства чрез музиката си.

Благодарение на тази задача успях да науча много за живота и музиката на Шопен. Ето и някои от любимите ми негови пиеси - "Прелюд оп. 28 № 6" и "Ноктюрно оп. 9 № 2".

 

Магдалена

Техническо съвършенство, изчистен стил, мелодично богатство, фантазия и хармония... Това са само част от характеристиките, приписвани на най-известния представител на полското музикално изкуство и един от най-великите творци в историята на музиката, Фредерик Франсоа Шопен.

Роден в Желязова Воля (на 46 км. от Варшава) на 1 март, 1810г., той е второто дете и единственото момче на родителите си. Когато той е на 7 месеца, семейството му се мести във Варшава. Отраснал с музикални родители, от рано проявява музикалната си дарба. Започва да композира още на 6 годишна възраст, докато учи музика (пиано и композиция) при частни учители, а по-късно постъпва в Главното музикално училище. Когато е на 21 години, Шопен се установява в Париж, където остава до края на живота си. Издържа се като дава уроци и участва в редки музикални рецитали. Известността му се разпространява изключително бързо след първия му концерт, когато той е на 22 години. През 1838 (28г.) започва връзка с писателката Аврора Дюдван, известна като Жорж Санд, но след 10 години ( една година преди смъртта си) прекратява взаимоотношенията си с нея, обяснявайки, че те му донасят повече скръб, отколкото щастие. Бидейки с крехко здраве, умира от туберколоза едва на 39 години.

Фредерик Шопен е смятан за един от най-гениалните пианисти в историята, който използва пълния капацитет на клавирния инструмент. Почти всичките му творби са композирани само за пиано. Те се отличават със смели хармонични решения, достигайки до изключителна дълбочина на чувствата и мисълта.

 

Ребека

Шопен - любимият композитор на мама! Колко много иска да се науча да ѝ свиря „Nocturne op. 9 №1“! Това произведение е все още предизвикателство и бъдещ проект за мен. Харесвам композициите на Шопен, защото са красиво технични, изразяват различни мажорни или минорни емоции и в същото време предизвикват всеки, който реши да ги изсвири. Всяко отделно произведение представлява уникален свят.

Фредерик Шопен е най-известният представител на полското музикално изкуство. Само на 6 години той е написал първата си пиеса.

Свирила съм няколко негови композиции, от които най-любима ми е "Етюд в ми мажор", който можете да чуете тук.

 

Теодора

Като страстен любител на пианото, няма как да не обичам Шопен. Всъщност, произведението, заради което започнах да слушам класическа музика, беше именно неговия "Етюд оп.25 № 12".

Шопен е роден в началото на 19 век. Още от много млад е признат за музикален талант и въпреки краткия си живот е един от най-известните композитори в цял свят. Почти всичките му творби са за пиано или пиано и оркестър. Нещо, което ми направи впечатление, когато го изучавах, беше, че той не слага гръмки наименования на произведенията си. Оставя ги да говорят сами за себе си. Шопен е отявлен романтик и това се вижда във всяко негово произведение, което е изпълнено с пъстра емоция. Вярно е, че всеки композитор пише и предава някакво усещане на слушателите си, но също така и всеки един го прави по различен начин. Хендел и Бах ни карат да изпитваме благоговение, Моцарт – лекота и радост, Бетовен – величие, а Шопен по малко от всички тези чувства, примесени с късчета носталгия и нежност.

Обичам творбите му заради красивото съчетание между техничност и дълбоко чувство. Не мога да посоча някоя от тях като любима, но пък много обичам етюдите му от опус 10 и опус 25, както и неговите валсове.

Абонирайте се!

Запишете се и ще получавате всеки наш пост в пощата си.

Име

Email

bottom of page