top of page

Наше местенце - Равда


Курортното селце Равда се намира точно до град Несебър. Днес то е една от най-развитите туристически дестинации на югоизточното крайбрежие. Разполага с многобройни хотели, къщи за гости, ресторанти, паркове и места за отдих. Плажната ивица на Равда се простира на 57 000 кв.м. Надморска височина - 0 m. Население - около 2,700 души. През лятото температурата на въздуха достига до 30-35°С, а на морската вода до 26°С. Мястото е известно с детските, ученическите и студентските лагери, провеждани в миналото. Равда се появява през около XVII век, като в началото е населена само от гърци. През 1884 г. гърците Василиос и Теодоракис, заедно с помощта на местни жители от Равда, построяват храм "Света Параскева", който и до ден днешен е запазен в същия вид. След 1900 г. в селището се заселват постепенно бежанци от Егейска Македония. Доброволно и изцяло с техни средства построяват читалище и разширяват направеното от гърците училище.

Много хора са чували за потъналия кораб край брега на един от плажовете в Равда. Някога той е бил траулер, предназначен за риболов, който се казвал „Аурелия" и изгорял през 1980 г. по време на ремонт в Португалия, а след това бил докаран в България. Първоначално е бил предназначен да бъде плаваща атракция. След буксиране в областта на Равда по време на силна буря е бил изхвърлен на брега. Правени са хиляди опити да бъде издърпан отново в морето, но безуспешно. И до днес все още стои голяма част от него.

Има много легенди за Равда от миналото и една от тях, която искаме да ви споделим, е за бог Нептун, който се влюбил в девойка на име Равдалина и пожелал да я отведе със себе си в дълбоките води. Тя не се съгласила. Яростен, той пратил водна буря с която искал да унищожи цялото село, но другите богове успели да спрат бедата. Така огромните вълни създали многобройните заливчета. Запазила обичаите от миналото, с чистия си въздух, слънчеви топли дни и два очарователни залива, Равда вече е едно от най-предпочитаните места за гости и туристи от цял свят. Живеем тук почти от седем години и това, което ни е радвало най-много, е привилегията, че сме на няколко крачки от плажа и можем през цялата година да се наслаждаваме на морето. От друга страна, това което не харесваме е, че през зимата времето тук сякаш спира. След туристическия сезон липсват работещи учреждения, където да имаме повече възможности да пазаруваме, спортуваме и участваме в разни обществени мероприятия.


Абонирайте се!

Запишете се и ще получавате всеки наш пост в пощата си.

Име

Email

bottom of page