top of page

Наше местенце - Асеновград


Асеновград е малък и китен град, разположен в подножието на Родопите в близост до Пловдив. Със своите близо 50 000 души е най-големият град в България, който не е областен център. Река Чая минава през него и допринася за специфичния вечерник, който носи разхлада на асеновградчани. Асеновград е известен с богатата си история, красивата си архитектура и невероятната си природа. През 2014 година той спечели приза за най-красив град в България.

Нашият град е древен град. Основан е приблизително през 7-ми век преди Христа. Населяван и владян е от тракийски племена (най-вече бесите и одрисите), а през 46 година след Христа император Клавдий окончателно го покорява и установява римска администрация. За кратко е бил готско, а след това и славянско владение. Станимака, както се е казвал градът ни дълго време, е упоменат за пръв път писмено в устава на Бачковския манастир през 1083. За историята му преди това съдим от тази на съседния Филипополис (днес Пловдив). При управлението на хан Маламир Станимака е присъединен за пръв път към Българското царство, а след това многократно попада за различни периоди от време в българските владения. Цар Иван Асен II възстановява и укрепва града като поправя местната крепост, която в последствие е наименувана на него.

Тук е редно да отделим малко време на Асеновата крепост – гордостта на нашия град. Построена още по тракийско време, тя вярно е пазила жителите на града. Преустроявана е няколко пъти, за да служи по-добре на хората, но най-сериозни промени претърпява по времето на цар Иван Асен II, който построява и църквата „Св. Богородица Петричка”. Крепостта е разрушена при турското владичество, но параклисът е останал. Днес той и някои части от стените са реставрирани и са отворени за посещения, като са част от Стоте национални туристически обекта.

През османското робство Станимака е бил опожаряван и грабен няколко пъти от кърджалиите. До началото на 20-ти век градът е предимно гръцки, затова и не взема голямо участие в борбите за освобождението на България. Чак след Първата световна война, заради Спогодбата Калфов-Политис, са изселени част от гръцките семейства като на тяхно място идват българи от Гърция. През 1934 Станимака е преименуван на Асеновград в чест на цар Иван Асен II.

Познат като малкия Йерусалим, Асеновград е дом на 11 църкви и 53 параклиса. В няколко от тях можете да видите икони и стенописи на известния възрожденски художник Захари Зограф. Религиозният туризъм е част от поминъка на града. В Асеновград има и голяма протестантска църква.

Друга отличителна черта на града са множеството производители на булчински рокли и официални облекла. Още по времето на турското робство бубарството става един от основните занаяти на града ни, а след това постепенно тук възникват много шивашки и моделиерски ателиета. Днес изборът е изключителен – има магазини за булчински и абитуриентски рокли почти навсякъде из града.

Асеновградските вина мавруд и малага също са част от нещата, които правят града ни известен. Със своя неповторим вкус и аромат, малагата е останала в спомените на всеки един възрастен асеновградчанин. Главен виновник за нейното съществуване е гъркът Аристидис Чорбаджаки - Чорбаджака, собственик на малка винарна. Комунистите я национализират и му предлагат да стане помощник-специалист винар в новия „Винзавод” Асеновград. За жалост, той умира скоро след това и рецептата за известната Станимашка малага остава скрита и до днес.

Друга местна забележителност е скелетът на огромния дейнотериум, открит от Димитър Ковачев в околностите на града през 1965 година, който се съхранява в Палеонтологичния музей на Асеновград.

Асеновград е нашият град и ние се радваме, че сме израснали тук. Със своята красота, той е една неизменна част от нас. Надяваме се като прочетете нашия разказ да се вдъхновите и да ни посетите.


Абонирайте се!

Запишете се и ще получавате всеки наш пост в пощата си.

Име

Email

bottom of page