top of page

Австралия

С наближаващото лято (а мен ако питате и през цялата година) на всички ни се иска да обиколим малко по света. За съжаление ние няма да можем да го направим, но пък предприехме виртуална екскурзия из любимите си страни и ви каним да попътувате с нас през следващите няколко седмици! А сега Джесика ще ви представи своята любима Австралия.

 

Природните богатства, пъстрите и контрастни пейзажи, развитото селско стопанство и високообразованото население, това са малка част от факторите, описващи тихоокеанската страна Австралия.

Австралия е шестата по големина държава в света и единствената, която е разположена на цял континент. Континентът включва остров Тасмания (за когото е установено, че има най-чистия въздух в света) и други по-малки островчета. Страните в близост до Австралия са Нова Зеландия на югоизток, Индонезия, Папуа Нова Гвинея и Източен Тимор на север, Соломонови острови, Вануату и Нова Каледония на североизток. Столицата на Австралия е Канбера.

Името „Австралия" идва от латинската фраза, "terra australis incognita" т.е. непозната южна земя. Австралия се намира изцяло в южното полукълбо, което значи, че зимният сезон започва през юли, а летният - около Рождество. С удоволствие бих прекарала там един летен рожден ден.

С площ 7 692 000 кв. км, Австралия има сравнително малко население от 23,78 милиона души (от 2015 г.). Климатът в северната част на Австралия е тропически и субтропически, с влажно лято като средната температура през януари е 29° C, а през юли е 8° C . В централната част на страната климатът е пустинен. По-голямата си част остров Тасмания е в умерения климатичен пояс, където зимата е мека, а лятото - прохладно.

Официален език в Австралия е английският. Австралия няма официална религия, но данни от 2006 г. показват че 64% от австралийското население са християни (26% католици, 19% протестанти и 19% англикани).

Първите жители на континента са били аборигените (заселници от югоизточна Азия). По време на европейската колонизация там са живяли между половин и един милион аборигени, а днес представяват едва около 1% от населението на страната.

Континентът е открит през 1606 г. от холандски изследователи. През 1770 г. е обявен за владение на Великобритания. След 130 години английско колониално господство австралийските провинции се обединяват и след Втората световна война си извоюват национална независимост.

Природните богатства на Австралия са необикновени, благодарение на отдалечеността от другите континенти. Там растат уникални растения и се срещат специфични животни като кенгуру, птицечовка и коала. Често е наричан един от най-токсичните континенти в света, заради многобройните отровни животински видове, като змии, паяци, риби и невинно изглеждащи растения, които се намират там.

А знаете ли как се е появило названието "кенгуру"? Когато първите бели заселници видели чудоватото животно и попитали местните, как се казва, те отговорили „Kanguru" което на местния език значи „Не разбирам".

Австралия е единственият континент, в който няма активен вулкан. Най-високият ѝ връх е Косцюшко (2228 м), разположен в Австралийските Алпи, където е малко известно, че снеговалежът е по-голям от този над Алпите в Швейцария. Освен това Австралия е известна с многобройните си пустини, които са разположени в западната и централната част на континента.

Като любител на конната езда ме вълнува фактът, че най-голямото ранчо в света се намира точно там - в Австралия. Разположено е на площ, голяма колкото цяла Белгия. Четейки всички тези интересни и вълнуващи факти за далечната Австралия, осъзнах, че е една от страните, които най-много искам да посетя!


Абонирайте се!

Запишете се и ще получавате всеки наш пост в пощата си.

Име

Email

bottom of page