top of page

Великобритания

Дълго време се чудех коя страна да си избера за писане. Обичам да пътешествам и няма държава, която да не искам да посетя. Едновременно с това съм пътувала достатъчно, за да не идеализирам всичко, което не е българско. Хубави хора и хубави неща има навсякъде, точно както има и лоши хора и лоши неща навсякъде. Въпросът е какъв е балансът между двете. След като не можах да си избера страна, просто заредих списък на държавите в света, затворих си очите и натиснах върху случайна страна. Е, падна ми се Великобритания. Разминах се на милиметри с Гибралтар и Гърция, но Великобритания беше моята страна. Това направи задачата ми по-лека, предвид перспективата да пиша за Бутан или за Камбоджа, които предполагам са нормални страни с нормални хора, но за които нямам почти никакви предварителни знания.

Преди да започна, трябва да кажа какво точно е Великобритания. Въпреки, че в ежедневието си използваме Великобритания и Обединеното кралство като взаимнозаменяеми понятия, всъщност географски погледнато Великобритания е островът, върху който са разположени Англия, Шотландия и Уелс.

Британският остров е най-големият остров в Европа и деветият по големина в света. Разположен е на северозапад от Европа в Атлантическия океан. Територията му е от 209,331 км2, с население от 63 258 413 души според преброяване от 2015.(Населението на цялото Обединено Кралство от същото преброяване е 65,110,034.) При Дувърския проток разстоянието между острова и Европа е най-малко, само 34 км. Белите скали на Дувър са забележителни с релефа си, извисяваки се отвесно над протока. Точно там има и железопътна връзка с континента, тунелът който свързва британския град Фолкстаун с френския Кале.

Островът има влажен и морски климат – меки зими и хладни лета с много мъгла и дъжд. Югоизточна Британия е равнинна, но останалите ѝ части са планински. Поради редица фактори – изолацията от Европа, климата, както и ранната индустриализация и урбанизацията, флората и фауната на Британия не са много богати.

Първите заселници на острова са келтите. През 54 година, Юлий Цезар навлиза в Британия и постепенно започва да завзема територия. Въпреки че Римската империя е силна по това време, контролът ѝ върху Британския остров е ограничен поради отдалечеността му. Когато влиянието на римляните намалява, германските племена англи, сакси и юти навлизат там. По-късно, през 1066 г. норманите превземат страната начело с Уилиам Завоевателя. Така Британия се оформя като единна монархия и постепенно става важна част от Европа. През 1215 година е подписан един от важните документи в историята – Магна харта. Иронично, Хартата, която дава свобода на английския народ, е съставена по времето на един от най-лошите му управници – крал Джон Безземни.

В края на 13-ти век Англия започва да се разширява, като добавя формално Уелс към териториите си. След около 200 г. Шотландия също е присъединена към Англия. Обединението им започва, когато Елизабет I Английска обявява за свой наследник крал Джеймс VI, синът на шотландската кралица. До 1707 година, Англия и Шотландия са две отделни държави с общ монарх, но след подписването на Акта за обединението стават една обединена държава с общ парламент и общи закони.

В края на 16-ти и началото на 17-ти век Британия започва своята експанзия със заселването на Америка. По-късно постепенно завзема азиатски и африкански територии, понякога като част от договорите, които сключва с европейските страни, а понякога като директно праща изследователи и заселници. „Империята, над която слънцето никога не залязва“ става най-голямата империя в историята на света, като през 1913 има територия от близо 35 500 000 км2 и население от 412 милиона души. На картата по-долу всички територии, които са били някога владения на Великобритания са оцветени в оранжево.

Днес Обединеното Кралство все още е една от най-влиятелните държави в Европа. Освен това, Великобритания има и богато културно наследство във всяка една област– литература, изобразително изкуство, музика, филмово изкуство и архитектура. Всеки турист, който се е запътил натам, има безброй места, които трябва да посети - Стоунхендж, Тауър, Биг Бен, Лондонското око, Лондонската национална галерия, Бъкингамския дворец, Катедралата Свети Павел и множество други.

Винаги съм искала да отида във Великобритания, понеже харесвам историята на страната и я смятам за една от най-забележителните държави, както преди, така и днес. Още от малка се впечатлявах от замъците, рицарството и кралете на Англия. Радвам се, че имах възможността да науча повече за нея и се надявам някой ден да я посетя.


Абонирайте се!

Запишете се и ще получавате всеки наш пост в пощата си.

Име

Email

bottom of page