top of page

Испания

Тенерифе, Гран Канария, Ибиса, Менорка... удивителни, слънчеви острови, природа, тропически палми, фин пясък и кристални води изобилстват в най-слънчевата държава на Европа - Испания! Четвърта по големина в Европа и една от страните с най-красиви и привлекателни острови. С удоволствие бих посетила някои от тях в най-близко бъдеще!

Кралство Испания заема по голямата част от Пиринейския полуостров в югозападната част на Европа. Притежава Балеарските и Питиуските острови, в Средиземно море и Канарските острови, в Атлантическия океан. Столицата на Испания е Мадрид, най-големия град в страната и целия Пиринейски полуостров. С площ 504,645 кв. км. и надморска височина от 650 м, Испания е от най-планинските страни на континента, на второ място след Швейцария. Климатът в по-голямата част от страната е субтропичен, като през лятото е много горещо и сухо, а зимата, която е изключително кратка е меко и влажно. На високите части климата е планински.

Kато една от най-могъщите държави в света, Испания има изключително богата история. Първите обитатели на полуострова са били иберите и келтите. По-късно Испания става част от Римската империя (от Римляните наричана Хиспания, което от гръцки е „най-западната земя“ или „земята на залязващото слънце“) и скоро завладяват почти цялата страна, налагайки техен закон и език. Доразвиват и основават някои от големите градове, като Сарагоса, Мерида, Валенсия и др. Постепенно бербери-мюсюлмани превземат почти цялата част от Иберийския полуостров. Те подпомагат римския народ и основават и обогатяват нови селскостопански култури.

През 16 век Испания е била колониална империя, с голяма част от Северна, Централна Америка и Карибските острови, и множество европейски територии. Силата на Испания намаляла доста, по време на войните през 17 век и тя изгубила голяма част от колониите си в Европа и Южна Америка. През 20 век, страната завладява Испанско Мароко, Северна Сахара и Екваториална Гвинея, като участва в колонизацията на Африка.

Друг интересен факт е, че макар силна и могъща страна, Испания не е участвала официално в нито една от двете световни войни.

Изключително богата и специфична е културата на Испания, както и много различна от тази на останалите Европейски страни. Повлияна е от различни народи, които са населявали Пиринейския полуостров през вековете. Благодарение на тях, Испания е запазила едни от най-особените обичаи. Сиестата, прочутото надбягване с бикове в Памплона и една от най-популярните традиции - коридата, са някои от тях. Известна също с многобройните си фолклорни празници, важна част от културата на испанците са фиестите и фестивалите. Ежегодно там се оргранизират близо 3000 празника с продължителност от един до седем дни. Представете си, че ако празнувате всеки празник в Испания, няма да ви остане нито един ден за работа.

Изобразителното изкуство и архитектурата също са повлияни от различни народи. В пещерите Алтамира, Ел Кастило, Пиндал и много други, могат да се видят стари пещерни рисунки. А чували ли сте за Статуята на мечката и дървото „мадроньо“ в Мадрид? Това е най-известният символ на столицата на Испания. Предполага се, че идва от старото име на Мадрид "Ursa", което от латински значи мечка. Също така, в района преди са обитавали много мечки, а в гората е имало дървета, които наподобявали ягода, така нареченото мадрон.

Характерно за Испания е фламенкото - испански фолклорен музикален жанр, придружен от танц. В себе си, той съдържа песен, музикален акомпанимент (класическа китара) и танц. Отделно танцуването в жанра има елементи от ориенталската, африканската, латиноамериканската и египетската култура. Някои от популярните видове са познатите на всички танго, румба, тиенто и фанданго.

Още една, доста привлекателна черта на испанците е тяхната кулинарна традиция, която е силно повлияна от средиземноморската и мавританската кухня. Географското разположение е също в основата за развитието на испанската храна. Обградена почти цялата от вода, изобилства от пресни морски дарове, по високите, планински части във фермите се отглеждат лозя и маслинови дървета, а плодове и зеленчуци растат из цялата страна. Многото култури, които са се заселвали там, са повлияли и на историята на испанската храна. Например, маврите са въвели комбинациите на плодове и ядки в ястия с месо и риба.

В Испания също се произвеждат 44% от маслините в световн мащаб. От там идва и зехтина, тяхната традиционна съставка в готварството.

Това е страната, която силно ме заинтригува - слънчева и красива Испания! Богатата история и култура, невероятната природа, вкусната храна и още куп неща, които научих, ме накараха още повече, да искам да отида!


Абонирайте се!

Запишете се и ще получавате всеки наш пост в пощата си.

Име

Email

bottom of page